15 Mar 2021

نشست علمی «مدیریت آب‌ها و نقش آن در توسعه اقتصادی و جایگاه منطقه‌ای افغانستان»

Sharing is caring!

گزارش نشست علمی «مدیریت آب‌ها و نقش آن در توسعه اقتصادی و جایگاه منطقه‌ای افغانستان»

مؤسسه تحصیلات عالی بامیکا به پیشواز بهره‌برداری بند کمال خان، نشست علمی «مدیریت آب‌ها و نقش آن در توسعه اقتصادی و جایگاه منطقه‌ای افغانستان» را برگزار کرد. این نشست که دیروز یکشنبه مورخ 24/12/1399 در سالن کنفرانس‌های مؤسسه تحصیلات عالی بامیکا برگزار شده بود، سخنرانان در سه محور نقش اقتصادی مدیریت آب‌ها، چالش‌های حقوقی آن و نقش مدیریت آب‌ها در جایگاه منطقه‌ای کشور صحبت کردند.

نشست ابتدا با تلاوت قرآنکریم توسط قربانعلی شحات دانشجوی حقوق آغاز شد و سپس با پخش سرود ملی به‌عنوان مظهر همبستگی ملی ادامه یافت.

اولین سخنران این نشست، استاد رحمت‌الله رفعت عضو هیئت علمی دیپارتمنت علوم سیاسی مؤسسه تحصیلات عالی بامیکا بود. استاد رفعت ابتدا به کمیت آب شیرین موجود در دنیا پرداخته و یادآور شد که آب پدیده‌ی در حال کمیاب شدن است و از این جهت می‌تواند در مقیاس‌های منطقه‌ای و بین‌المللی زمینه‌ساز تنش و منازعه میان واحدهای دولتی گردد.

وی از چشم‌انداز مقایسه‌ای به موضوع آب نگاه کرده و گفت که کشورهای همجوار افغانستان به شدت درگیر با مسئله کمبود آب است و از آنجائی‌که افغانستان وضعیت متفاوت و مطلوبی از این نظر دارد، می‌تواند با به کارگیری هیدروپولیتیک از آب‌های کشور برای حل مسائل مشترک میان افغانستان و کشورهای هم‌جوار بهره ببرد.

سپس محمد عارف یاوری دانشجوی علوم سیاسی با خوانش مقاله به اهمیت بند کمال خان پرداخته و تکمیل آن را مایه امیدواری برای توسعه کشور خواند.

سخنران دوم این نشست دکتر محمدانور محقق عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد بود. دکتر محقق از چشم‌انداز اهمیت اقتصادی مدیریت آب‌ها به موضوع پرداخته و سدسازی را برای اقتصاد مبتنی بر کشاورزی افغانستان یکی از مولفه‌های توسعه اقتصادی عنوان کرد.

سخنران اخیر این نشست استاد فیروزالدین مرادی عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی مؤسسه تحصیلات عالی بامیکا بود. استاد مرادی با عنوان چالش‌های حقوقی مدیریت آب‌ها به مهم‌ترین چالش‌هایی که فرا راه مدیریت آب‌های کشور وجود دارد، پرداخت. استاد مرادی یادآور شد که از منظر حقوق بین الملل دو نظریه در مورد چگونگی استفاده از آب‌های بین‌المللی وجود دارد. نظریه اول آب را تابع صلاحیت سرزمینی کشورها دانسته و نظریه دوم آب رودخانه‌های فرامرزی را متعلق به همه‌ی کشورهای دخیل اعم از بالادست و پایین‌دست دانسته و مدیریت یک‌جانبه آنرا مردود می‌شمارد.

در اخیر نشست پرسش‌هایی از سوی اشتراک‌کنندگان مطرح شد که سخنرانان بر حسب موضوع سوال به آن‌ها پاسخ دادند.

ما را دنبال کنید